top of page

10 Fascinujících zajímavostí o Maledivách

Maledivy jsou skutečným rájem na Zemi.


Tyto tropické ostrovy přitahují návštěvníky svými bílými plážemi, tyrkysovými vodami a úchvatnou přírodní krásou. Ale co všechno o Maledivách víte?


V tomto článku vám představíme 10 fascinujících zajímavostí o Maledivách, které vás možná překvapí.




1. Obydlené ostrovy

Maledivy tvoří přes 1200 ostrovů, ale pouze 200 z nich je obydlených.

2. Nejníže položený stát na světě

Maledivy jsou nejníže položeným státem na světě s průměrnou nadmořskou výškou 1,5 metru. Nejvyšší bod je na ostrově Villingili a měří pouhých 2.5 metru. Ohrožuje je tak stoupající hladina moří spojená s globálním oteplováním.

3. Více vody než pevniny

Maledivy jsou tvořeny jen z 1% pevninou, jinak 99% je oceán.

4. Víkend

Víkend je jiný než u nás! Na Maledivách je víkend v pátek a v sobotu. Jejich pracovní týden začíná nedělí.

5. Zákaz psů

Na Maledivách platí zákaz psů. Podle Muslimů jsou totiž psi bráni jako špinavá zvířata. Jediní psi na Maledivách jsou jen policejní.

6. První zasedání vlády pod vodou

V roce 2009 prezident Mohamed Nasheed uspořádal zasedání vlády 5 metrů pod vodou. Proč? Chtěl tím upozornit na klimatické změny, protože se kvůli globálnímu oteplování můžou Maledivy potopit.


7. Sladká voda pochází z moře

Většina vody na Maledviách se získává z moře a prochází desalinizací na základě reverzní osmózy. Právě proto, je to jediný stát na světě, který vyrábí Coca Colu z odsolené vody.

8. Tropická teplota

Teplota nikdy nejde pod 27 °C a nad 33 °C.

9. Písek není horký

Znáte to, jak na dovolené nemůžete přeběhnout písek, aniž by vám hořely nohy? Tak tady nic takového nehrozí. Písek je tu totiž tvořen z miniaturních částí korálů.

10. Obyvatelé Malediv

Celá jedna třetina všech obyvatel žije v hlavním městě Male'.





Maledivy jsou fascinujícím místem plným přírodní krásy, kultury a neuvěřitelných zajímavostí. Tyto ostrovy nabízejí návštěvníkům jedinečný zážitek a nezapomenutelnou dovolenou. Ať už je váš cíl šnorchlování v korálovém ráji, relaxace na bílých plážích nebo objevování místní kultury, Maledivy mají pro každého něco zajímavého.

250 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page